dimecres, 12 de desembre de 2012

Passejada per la Girona romana

Representació de Gerunda del Museu d'Història de la Ciutat, Girona


Girona es una ciutat molt antiga. Gerunda va ser fundada pels romans l'any 77 aC i es un cas peculiar dins de l'urbanisme endreçat i quadriculat que exportaven per tot arreu : Gerunda tenia una planta triangular. Això vol dir que, mirant el mapa de la Girona antiga, el que veiem es que té forma de triangle. A part, té un gran desnivell, el vèrtex més elevat del triangle era la Torre Gironella. Això ja la converteix en una excepció constructiva.La ciutat estava situada en un lloc d'importància geoestretègica : era un lloc de pas de les rutes comercials que venien de Roma travessant els Pirineus.

Tot passejant per Barri Vell podem resseguir el perímetre de l'antiga muralla i fer una visita a el que encara resta de l'antiga Gerunda romana. Podem començar per la part baixa de la ciutat. 

Planta de Gerunda
1) Al C/ Ballesteries i al carrer Pujada de Sant Feliu podem observar un pany de la muralla fundacional, feta de grans carreus. Aquest tipus de muralles s'anomenen ciclòpies, per les dimensions de les pedres. A l'església de St. Feliu hi ha els sarcòfags romans que s'hi van trobar. 

2) Al portal de sobreportes encara s'hi conserven dues torres defensives de planta quadrada (avui circulars ja que les van revestir a l'Edat Mitjana).

3) Si fem l'itinerari de la muralla, entrant-hi des del Passeig Arqueològic, arribarem al punt més elevat, la Torre Gironella. Si seguim per la muralla trobarem la porta Rufina a la Plaça de Sant Domènec. 

4) Baixant les escales de la Pujada de Sant Domènec arribarem al començament del C/ de la Força, que en època romana era la Via Augusta, "l'autopista" dels romans que connectava Narbona amb Cadis.

5) Podem acabar la passejada amb una visita al Museu d'Història que es troba a la part alta del C/ de la Força, poc abans d'arribar a la plaça de la Catedral, que, per cert, ocupa el lloc del temple de Júpiter.

Es una bona passejada que ens pot ocupar un matí o una tarda, al barri vell hi trobareu diversitat de bars, restaurants, teteries, etc per si us abelleix prendre alguna cosa. Si hi aneu amb nens, preneu-vos-ho amb calma i si hi aneu amb bebès el carro serà una incomoditat ja que el barri vell té el paviment empedrat (de diferents tipus d'empedrats) i per la criatura seria com anar pel bosc en un 4x4. Braços o motxila molt millor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada